《G.E.M. GET EVERYBODY MOVING 2011 演唱會》小評

十一月 14, 2011

等左個多星期, 今日終於等到 G.E.M. 既演唱會係大銀幕上映播放. 係搭車前往戲院途中, 我心裡不斷問自己會唔會失望呢?

IMG_0891.JPG

IMG_0916.jpg

演唱會 Opening 由 “想講你知" 展開序幕, 當中每一首歌亦牽引在場觀眾情緒, 特別既係, 當 G.E.M. 演繹一首佢自己好鐘意 Beyond 樂隊一首經典名曲時.

除左個首歌好聽之外, 發覺她亦唱得非常好投入, 一時間令我感動起來!另外亦需要留意唱片監制兼結他人 Lupo Groinig, 當中一段Solo, 看起來令我亦震奮不少!

 LUPO.jpg

G.E.M. 今次 “Get Everybody Moving" 演唱會採用三面台設計, 令拍攝單位更加容易拍到更好效果, 而整個畫面氣氛亦比一般其地歌手特別, 比人一種有外國 Rock 味得黎而又有日本味道既演唱會. 整體演唱會歌曲編排看得出係精心安排過, 亦正對應阿 G.E.M. 早前說過佢地個種 Team Work 精神, 上至佢經理人 Tan, 唱片監制 Lupo Groinig, 甚至服裝設計及一班 Dancers, 每人也努力用心地做好自己崗位, 務求將最精彩既 G.E.M. 呈現給大家眼前.

 gem.jpg
 
黎緊今次既 DVD 及藍光版, 主要拍攝集中係 G.E.M. 5 月 Part 1 既演唱會,係剪接部分亦花了差不多半年時間去制作, 而特別既係, 我看完之後總覺得似 MV 般精彩, 同時亦富有電影感, 當中每當 G.E.M. 唱緊歌既時侯,亦拍攝到 Fans 既投入表情, 令我看起來也像他們般投入! 不得不提下各位,當你購買左 DVD 或 Blu-Ray 版欣賞緊既時候, 不妨話我知大家聽唔聽到好似去左現場聽到觀眾既掌聲? 究竟掌聲係從你後置喇叭發出定係從你心中發出呢?

今次 “Get Everybody Moving", 令我最驚訝的是雖然年紀輕輕的她, 但我看到的舞台經驗絕對比得上當今任何一位天皇巨星! 這麼年輕的她, 黎緊一定有很多很多時間在音樂上有更大既發揮空間, 有更大的成就!

文 : ken704 (Post76.com)

.
.

歡迎進入我們的影音玩樂討論區發表意見.
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=93355

*** 溫馨提示:想更緊貼更多影音界的最新資訊,請到 http://www.facebook.com/post76 的專頁內頭頂按「讚好」加入我們,每天就會收到全新的中文影音免費資訊呢!! ***

分享文章網址: https://goo.gl/KDPgqx