令人懷緬的 – Raidas 傳說 SACD 版

十二月 21, 2013

一睇個 TOPIC, 就比大家估到小瑟係咩年代既人, 小瑟細細個, 岩岩開始識聽下歌, Raidas 就出現, 當年風頭真係勁, 一首《吸煙的女人》,九百幾萬個 REMIX 版本, 腦海中仲輕易就想起 REMIX 中不停 “吐煙", “吐煙", “吐煙", 既段落, 之後再下一城就係《別人的歌》, 小瑟夠膽講絕對街知巷聞, 人人都識唱咁滯, 當年小瑟真係好細個, 又點會有錢買唱片丫, 如果冇記錯, 好似當年係叫老豆買卡式帶聽的, 到依家, 當然冇可能搵得返啦……..

_MG_9758raidas-sacd_

而呢隻《傳說》, 相信大部份同小瑟差唔多YOUNG既朋友都知一定係好野, 真係唔記得原版究竟有幾多首歌, 不過呢隻碟絕對有不小正歌, 《傳說》, 《別人的歌》, 《人海寫真》(當年呢首係一部電視劇既主題曲, 好有印象架XD), 《傾心》(呢首絕對係情豆初開朋友既恩物啦XDDDD),《某月某日》, 都係當年一首首既經典之作, 而近日收到風竟然有番出SACD版本, 小瑟就唔理三七廿一, 一於入手懷緬一下先啦!!!!

_MG_9760raidas-sacd_

_MG_9761raidas-sacd_ _MG_9763raidas-sacd_

呢個封面, 相信會另不才人勾起回憶呢.^^"

_MG_9764raidas-sacd_

今次呢個2013年SACD版本, 總共收錄左13首歌, 小瑟記得原版應該冇咁多歌的, 好似REMIX同吸煙的女人應該都唔係係呢隻度出現卦…………..(如果大家知既, 麻煩通知聲XDDD), 基本上如果你又好似小瑟咁, 當年都幾好佢地, 依家又冇買過什麼新版本, 其實入返隻旁身都絕對冇壞, 當完返自己個小小既心願, 那些年一下都OK架~~~~~

_MG_9765raidas-sacd_

SACD小評

好勒, 呢隻版本係SACD, 小瑟依家又有部TEAC CD-2000係手, 當然係要試試佢既音色啦, 小瑟一開首就聽返首《別人的歌》先, 一開聲, 四平八穩, 不過不失, 立體感唔算突出, 音樂感尚可, 陳德彰把聲算係幾出, 80年代錄唱片既回音效果絕對有保留到, 但細緻度就未能好好發揮到SACD可以做出既效果, 呢個可能係先天所限既一個原因, 整體感覺呢隻碟係可以保留到當年錄音水平的一張唱片.

總結

如果你已經有多個版本既《Raidas傳說》呢隻你未必要買, 但如果你當年都有欣賞過Raidas而依家又一隻都冇係手既, 呢隻碟絕對需要入手珍藏一張呢!!!!

_MG_9766raidas-sacd_

_MG_9767raidas-sacd_

Raidas傳說SACD版曲目

1. 傳說
2. 別人的歌
3. 人海寫真
4. 傾心
5. 某月某日
6. 穿黑衣的少年
7. 再見朋友
8. 低調感覺
9. Raidas Remix
10. 吸煙的女人
11. 不願置評
12. 杯中冷巷
13.  Remix 吸煙的女人

>

有你既支持,就係我地最好既推動力,齊齊參與

FUNPost76.com

<

歡迎進入我地論壇對本文章發表您的回覆啦^^"
http://www.post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=177042

*** 溫馨提示:想更緊貼更多影音界的最新資訊,請到以下的 Facebook 專頁按「讚好」 Google+ 專頁按「加到社交圈」加入我們,每天就會收到全新的中文影音免費資訊呢!! ***

分享文章網址: https://goo.gl/cYvD7k